Pm- ja Aluemestaruuskisaohjeet

ALUEMESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT JA OHJEET

 

KILPAILUIHIN ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittautuminen tulee tehdä ensisijaisesti kilpailukalenteri.fi kautta tai sitten seuran yhteisilmoituksena kirjallisesti kilpailukutsussa mainittuun osoitteeseen (kirje, sähköposti). Ilmoittautumisen tulee olla perillä kilpailukutsussa mainittuna päivänä. Ilmoittautumisessa on oltava nimi, seura, laji ja paras tulos (ainakin juoksumatkoilla). Ellei tilastotulosta ole ilmoitettu, järjestäjällä on oikeus sijoittaa juoksija haluamaansa erään. Kaikilla kilpailijoilla tulee olla voimassa oleva yleisurheilulisenssi. (ole valmis esittämään maksukuitti, jos lisenssi ei ollut maksettuna ilmoittautumispäivänä)

JÄLKI-ILMOITTAUTUMINEN

Jälki-ilmoittautuminen on tehtävä viimeistään kaksi vuorokautta ennen kilpailua. Jälki-ilmoittautumisessa ei hyväksytä lajilisäyksiä jo kilpailuun ilmoitetuille urheilijoille. Jälki-ilmoittautuneilta peritään kaksinkertainen maksu.

ILMOITTAUTUMISMAKSUT 

Henkilökohtainen 10 euroa/laji

Moniottelut 12 euroa/kilpailija

Viestijuoksu 15 euroa/joukkue

Maastojuoksu 8 euroa/kilpailija

Maantiejuoksu 8 euroa/kilpailija

Ilmoittautumismaksut on maksettava ilmoittautumispäivään mennessä. Mikäli maksuja ei makseta em. päivään mennessä, on järjestävällä seuralla oikeus periä jälki-ilmoittautumismaksu.

Jos pm-/am-kilpailu pidetään jonkin muun kilpailun yhteydessä, on ilmoittautumismaksu sama kuin kisan normaali ilmoittautumismaksu. Piirin ulkopuolisten osallistumisesta päättävät tapauskohtaisesti kisan järjestäjät yhdessä kilpailun ylituomarin kanssa. Myöskään näissä tapauksissa ei noudateta seuran maksukattoa.

OSANOTON VARMISTUS

Osanoton varmistus on ehdoton kaikilla juoksumatkoilla, joilla juostaan omia ratoja (varmistusohjetta voidaan kuitenkin tarkentaa kisakohtaisesti). Varmistus on suoritettava viimeistään 45 minuuttia ennen ao. lajin alkua. (HUOM. SM-kilpailuissa aina 90 minuuttia.) Urheilijan on osallistuttava siihen lajiin, mihin hän on varmistanut osanottonsa. Muussa tapauksessa häneltä evätään osanotto muihin saman ja seuraavan päivän lajeihin.

MUUT OHJEET (mm. osanotto-oikeus) 

Aluemestaruuskilpailuissa noudatetaan SUL:n mestaruuskilpailusääntöjä.

M/N ja M/N17v. sarjojen henkilökohtaisissa am-kilpailuissa kilpailija voi osallistua yhteensä kuuteen lajiin (piirijaoston päätöksellä moniottelut, estejuoksut ja pitkät ratamatkat voidaan järjestää eri ajankohtana). Sarjojen M/N17v. piirin- ja aluemestaruuskilpailuihin saa osallistua kalenterivuotena enintään 17 vuotta täyttävä urheilija. Osallistumisoikeus on myös 15 vuotta ja sitä nuoremmilla urheilijoilla. Alueen mestaruudesta voivat kilpailla vain Suomen kansalaiset sekä sellaiset Suomessa vakituisesti asuvat muun maan kansalaiset, joille SUL:n hallitus on myöntänyt luvan kilpailla täysivaltaisina osanottajina SM-kilpailuissa ja am-kilpailuissa. (Tarvittaessa pyydä listausta SUL/Mika Muukka).

Viestijuoksun am-kisoissa sarjassa M/N19v. vähintään yhden joukkueen juoksijan tulee olla ko. ikäluokasta. Sarja M/N17v. on avoin eli joukkue voidaan koota alle 17 vuotiaista ilman ikärajaa. Am-viesteissä urheilija voi osallistua kahden sarjan viestijoukkueisiin. Kaksipäiväisissä viesteissä voi kuitenkin osallistua vain yhteen sarjaan samana päivänä. Urheilija ei kuitenkaan voi osallistua saman lajin viestiin eri sarjoissa. Samoiksi lajeiksi katsotaan

4x300 m ja 4 x 400 m viestit

3x 800 m ja 4x800 m viestit

4x80 m aj. ja 4x100 m aj. viestit

Huom! Sm-viesteissä tulee vähintään yhden juoksijan olla 16 tai 17-vuotias.

KORONA TILANTEEN VAIKUTUS KILPAILUJEN JÄRJESTELYIHIN

On mahdollista, että Korona -tilanne tulee vaikuttamaan vielä tulevankin kesän kisoihin. Tämä voi johtaa vielä viimehetkenkin muutoksiin kisojen järjestelyissä. Muista tarkistaa järjestäjien mahdollisia tiedotteet Kilpailukalenterista/järjestäjien nettisivuilta/sosiaalisesta mediasta vielä kilpailupäivän aamuna. Järjestäjien tulee ilmoittaa selkeästi tiedotuskanava Kilpailukalenterissa.

Tapahtumiin osallistuvien on noudatettava sekä järjestäjien että yleisiä Koronaohjeita. Jokainen vastaa omasta toiminnastaan, ja sillä vältämme turhia altistumisia. Joustavuus eri toimissa kilpailupaikalla on enemmän kuin suotavaa.

 

EPU:N SISUHUIPENTUMIEN OHJEET                       

ILMOITTAUTUMISMAKSUT 

Henkilökohtainen 7 euroa/kilpailija

Moniottelut 12 euroa/kilpailija

Viestijuoksu 12 euroa/joukkue

Maastojuoksu 7 euroa/kilpailija

Maantiejuoksu 7 euroa/kilpailija 

Ilmoittautumismaksut on maksettava ilmoittautumispäivään mennessä. Mikäli maksuja ei makseta em. päivään mennessä, on järjestävällä seuralla oikeus periä jälki-ilmoittautumismaksu. 

Jos pm-kilpailu pidetään jonkin muun kilpailun yhteydessä, on ilmoittautumismaksu sama kuin kisan normaali ilmoittautumismaksu. Piirin ulkopuolisten osallistumisesta päättävät tapauskohtaisesti kisan järjestäjät yhdessä kilpailun ylituomarin kanssa.

MUUT OHJEET (ilmoittautuminen, säännöt, pistelasku) 

Kaikissa henkilökohtaisissa huipentumissa urheilija saa osallistua vain ikänsä edellyttämään sarjaan. Henkilökohtaisissa huipentumissa urheilija voidaan ilmoittaa ja hän voi osallistua enintään neljään (4) lajiin.

Ilmoittautumisohjeet ovat samat kuin pm-kisoissa. Kaikilla osallistuvilla urheilijoilla tulee olla voimassa oleva yleisurheilulisenssi. Sisuhuipentumiin osanotto-oikeus on myös Suomessa vakituisesti asuvilla muun maan kansalaisilla.

Huipentumissa noudatetaan Lasten yleisurheilusääntöjä (9-13 v.) ja Yleisurheilun kansainvälisiä sääntöjä (14-15 v.) sekä yleisurheilun mestaruuskilpailusääntöjä muutamin poikkeuksin.

Piirin kilpailutiimi voi päättää huipentumien päivittäisistä lajiohjelmista.

Pikajuoksun (9-13 v.) lähdössä toisesta henkilökohtaista vilppilähdöstä lähettäjällä on oikeus poistaa urheilija kilpailusta, 14-15-v. sarjoissa noudatetaan kansainvälistä sääntöä, jolloin urheilija voidaan poistaa jo ensimmäisen vilppilähdön jälkeen. Alle 11-vuotiaat käyttävät pituushypyssä ja kolmiloikassa alueponnistusta. Ponnistus tapahtuu metrin ponnistusalueelta ja hypyn pituus mitataan ponnistusjäljestä alastulojälkeen.

Aitajuoksussa 10-11-vuotiailla aidan korkeus on 60 cm. 4x50 metrin viestijuoksussa ei ole vaihtoaluetta, mutta juoksijan on lähdettävä liikkeelle osuutensa vaihtoalueen alkuviivalta (150m, 100m, 50m:n viiva), kun varsinainen vaihto alkaa. Juoksija saa kiihdyttää ennakkoon, mutta vaihdon tulisi tapahtua seuraavan 10 metrin matkalla mitattuna lähtöviivasta.

Urheilija voi kilpailla kaikissa kolmessa viestissä/päivä. Viesteissä urheilija voi kilpailla syntymävuottaan ylemmissä sarjoissa, mutta voi osallistua samaan lajiin (tai rinnakkaislajiin) vain yhdessä sarjassa. Viestijoukkueiden muodostamisessa noudatetaan mestaruuskilpailusääntöjä (vähintään yksi juoksija ao. sarjasta). Piirihuipentumien pikamatkoilla (40m, 60m, 100m, pikaviestit) juostaan loppukilpailut. Sisuhuipentumissa pisteitä lasketaan kuudelle parhaalle 7-5-4-3-2-1 sekä henkilökohtaisissa lajeissa että joukkuelajeissa.

Katso Koronaohje aluemestaruuskisojen ohjeista!

ALUEMESTARUUS- JA SISUHUIPENTUMIEN JÄRJESTÄJÄN OHJE

Noudata am-kisoissa ja sisuhuipentumissa voimassa olevia lajisääntöjä ja muutenkin kilpailujen järjestämisestä joko SUL:n ja EPU:n antamia ohjeita. Nuorempien huipentumissa noudatetaan Lasten yleisurheilusääntöjä 13-vuotiaisiin saakka. (säännöt löytyvät SUL:n kotisivulta) Tarkasta osallistujien lisenssit ilmoittautumisten kirjaamisen yhteydessä. Kilpailukalenteri.fi kautta ilmoitetuilla on lisenssi voimassa, muiden osalta on syytä suorittaa tarkistus. 

Huolehdi, että jokaisella suorituspaikalla on riittävä määrä koulutettuja toimitsijoita kilpailun läpiviemiseksi. Varmista, että viimeisimmät sääntömuutokset tulevat toimitsijoiden tietoon. Uuden käytännön mukaan sääntöjä voidaan muuttaa kuukausittain. Seuraa yleisurheilu.fi –sivuja.

Varmista hyvissä ajoin ennen kisaa, että kentällä olevat välineet, tekniikka ja suorituspaikat ovat sääntöjen mukaiset. Varmista, että kilpailussa on asiantunteva kuuluttaja/t ja hänellä tarvittavat apulaiset. Jos mahdollista, käytä taustamusiikkia kilpailun aikana sopivissa paikoissa. 

Huolehdi, että kilpailun tiedot on syötetty myös Kilpailukalenteri.fi järjestelmään ja että sen kautta voi myös ilmoittautua kisaan. Se helpottaa sekä kilpailun järjestäjän että kilpailuihin ilmoittautujan toimintaa. Sen lisäksi lähetä tiedote kilpailuista noin 1 kk ennen kisoja niiden piirien nettisivuilla julkaistavaksi, joita kilpailu koskee lähetä.

Harkitse osanoton varmistuksessa sähköistä varmistusta, joka on mahdollista ainakin Tuloslista ohjelman kautta. Se helpottaa toimiston työtä ratkaisevasti. Voit ottaa käyttöön myös Kilpailukalenterissa olevan ominaisuuden, joka pakottaa maksamaan osanottomaksut ilmoittautumisen yhteydessä. Tällöin ei tarvitse tehdä suuritöistä maksujen tarkastusta.

Julkaise kisojen alustava aikataulu Kilpailukalenterissa noin 1 kk ennen kisoja. Laadi alustava aikataulu jo huolellisesti ja vältä suurien muutosten tekemistä lopulliseen aikatauluun. Julkaise lopullinen aikataulu Kilpailukalenteri.fi järjestelmässä välittömästi varsinaisen ilmoittautumisajan päätyttyä. Ennen alustavan ja lopullisen aikataulun julkaisemista hyväksytä se kilpailun valvojalla. Kilpailun valvoja on muutenkin käytettävissä jo ennen kisaa, keskustele asioista hänen kanssaan.  

Julkaise myös osallistujalistat kilpailukalenteri.fi -järjestelmässä ja tulospalveluohjelmassa (Tuloslista tai vastaava).

Korkeussuuntaisissa hypyissä suunnittele huolella riman korotukset ilmoittautumisen päätyttyä ja hyväksytä suunnitellut korotukset kilpailun valvojalla. Nostot suositellaan menevän ”luokkien ja taitomerkkien” kautta

Käytä kilpailun aikana Tuloslista –ohjelmaa jokaisella suorituspaikalla, jolloin tulokset näkyvät on-linena. Julkaise kilpailun tulokset välittömästi kilpailun jälkeen ja huolehdi niiden lähettämisestä muutenkin eteenpäin. Tiedotusohje on toisaalla tässä kalenterissa. Lähetä kisoista myös ennakkotiedote tiedotusvälineille 2 – 3 pv. ennen kisaa.

Laske sisupisteet välittömästi kilpailun jälkeen ja toimita ne valvojalle ja piiritilaston pitäjille (tiedot toisaalla tässä kalenterissa).

Tilaa pm-mitalit PLU:n toimistolta ja aluemestaruuskilpailumitalit Turun Merkkimitalilta vähintään kuukausi ennen kisaa. Sovi myös kaiverruksista. Kisoissa, joiden kilpailijamäärä on vähäinen, voidaan kaiverrusten sijaan käyttää mitalien takapuolelle liimattavia tarroja.

On oletettavaa, että Korona -tilanne tulee vaikuttamaan vielä tulevankin kesän kisoihin. Tämä voi johtaa vielä viimehetkenkin muutoksiin kisojen järjestelyissä. Muista julkaista Kilpailukalenterissa se mitä tiedotuskanavaa osallistujien tulee seurata ja tiedota asioita aktiivisesti kanavan kautta. Kisajärjestäjät noudattavat yleisiä paikkakunnalla vallitsevia koronaohjeita ja lisäksi Urheiluliiton antamia ohjeita. Seuraa yleisurheilu.fi -sivustoa.

Tapahtuman aikana kuulutuksen kautta tulee muistuttaa korona ohjeista ja suorituspaikoilla on varustauduttava suojavarustein ja heittopaikalla valmistauduttava tarvittaessa desifioimaan heittovälineet joka suorituksen jälkeen.